Hoe gezond zijn jouw ogen eigenlijk?

Gezond leven is een belangrijk thema in onze huidige maatschappij. We moeten veel bewegen zodat we op een gezond gewicht blijven en de juiste voeding eten zodat we de voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben. Ook voldoende slaap en ontspanning zijn factoren die meespelen bij onze gezondheid. En wat dacht je van je bijvoorbeeld van het gebruik van zonnebrand zodat je, je huid gezond houdt. Maar hoe zit dat eigenlijk met onze ogen? Hoe gezond zijn jouw ogen en kan je er eigenlijk wel iets aan doen om je ogen gezond te houden?

Bescherm je ogen tegen de zon

Als het om onze gezondheid gaat kunnen we wel stellen dat we een echte haat-liefdeverhouding hebben met de zon. Enerzijds voorziet de zon ons van Vitamine D, wat weer een ontzettend belangrijke vitamine is om gezond te blijven, maar anderzijds richt de zon ook schade aan. Denk maar eens aan huidkanker wat je kan krijgen als je te lang en te vaak in de zon gaat zonder voldoende bescherming. Dit geldt ook voor je ogen, al krijgen je ogen gelukkig niet direct kanker van de zon. Wat wel kan gebeuren is dat je zicht achteruit gaat door de intensiteit van het licht. De zon is ontzettend fel en eigenlijk kunnen we ook niet zomaar tegen de zon inkijken. Dat doet zelfs een beetje pijn. Door een zonnebril te kopen kan je, je ogen beschermen tegen de zon. En tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten en maten dat een zonnebril voor heren en voor vrouwen vinden geen probleem moet zijn.

Pas op met scherm

Naast het licht van de zon kan ook het licht van beeldschermen invloed hebben op de gezondheid van onze ogen. Het licht wat van beeldschermen afkomt noemen we ook wel blauw licht. Dit blauwe licht is geen natuurlijk licht en onze ogen zijn daar dan ook niet voor gemaakt. Natuurlijk zijn onze ogen er de afgelopen jaren wel aan gewend maar te lang voor een beeldscherm zitten kan er op den duur voor zorgen dat onze ogen achteruit gaan. Wanneer je lang achter de computer of voor de tv zit kan het verstandig zijn om af en toe even weg te kijken. Ook de lichtintensiteit verminderen of een speciale blauw licht bril dragen kan je al flink helpen.

De juiste voeding

Ook onze ogen hebben baat bij gezonde voeding en dan met name de vitamines en mineralen die erin zitten. Vitamine A is bijvoorbeeld een hele waardevolle vitamine voor onze ogen maar ook van gezonde vetten worden ze erg blij. Lekker veel worteltjes en vette vis eten dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.