Kinderen kunnen al jonger steppen dan je waarschijnlijk denkt

Kinderen leren gemiddeld fietsen als ze vier of vijf jaar oud zijn. Maar wist je dat steppen vaak al op veel jongere leeftijd kan? En dat je jouw kind met een step een voorsprong geeft in het op latere leeftijd leren fietsen?

De step is een ideaal hulpmiddel voor kleine kinderen om veilig en vertrouwd aan het evenwichtsgevoel te werken. Hoe dat precies zit leggen we hieronder verder uit.

Hoe oud kunnen kinderen steppen?

Steppen kan al vanaf het moment dat een kind met enige stabiliteit rechtop kan blijven staan. Uiteraard begint het dan bij een speciale step peuter uitvoering. Dat is een step met drie wielen.

Eigenlijk net als de driewieler fiets dus, maar dan met een extra wiel bij het stuur in plaats van aan de achterkant. Het verschil is dat een peuter wel al in staat is om op zo’n step te staan, waar het vaak nog niet lukt om de trappers van een driewieler rond te krijgen.

Steppen vergt namelijk minder motorische vaardigheden. Het extra wiel zorgt voor de nodige stabiliteit, zodat het kind op een vertrouwde manier kan oefenen. Dit leert de peuter extra evenwicht, waardoor het straks juist een stukje eenvoudiger zal zijn om te leren fietsen.

Waar let je op bij de aanschaf van een step?

Om je kind in vol vertrouwen te laten oefenen met de step, is het vooral van belang dat de hoogte klopt. Een te hoog of te laag stuur zorgt ervoor dat het kind geen controle heeft en snel uit evenwicht zal raken.

De ideale hoogte van een stuur komt ongeveer ter hoogte van het middel van het kind. Gelukkig zijn de meeste kindersteps in hoogte verstelbaar, zodat ze als het ware een tijdje met je kind kunnen meegroeien. Er zijn zelfs speciale modellen op de markt die beginnen als loopwagen en uiteindelijk zijn om te bouwen tot een driewielige step: ideaal voor de allerkleinsten om de eerste stapjes mee te leren zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.